Μπικίνι και άλλες θαλασσινές Ιστορίες

2018-07-11

Η Ντόρα Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Ecole Speciale d' Architecture ( Παρίσι 1981-83) και στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (Αθήνα 1983-88). Το1987 Συμμετέχει στη Γ΄ Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Μεσογείου στη Βαρκελώνη.
Από το 1988 έως το 2002 εργάστηκε ως ελεύθερη επαγγελματίας εκπονώντας αρχιτεκτονικές μελέτες κατοικιών, γραφείων, εργοστασίων και δημόσιων χώρων. Από το 2002 έως σήμερα προΐσταται της Τεχνικής Υπηρεσίας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και με την ιδιότητα της αυτή είναι και υπεύθυνη για τα έργα συντήρησης του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών.
Το 1999, σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες Δ. Μάνικα και Λ. Γεωργιάδη, απέσπασε το Α' Βραβείο στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για τη Μελέτη της Πλατείας Συντάγματος.
Το 1997 συμμετείχε σε ερευνητική ομάδα υπό τον ακαδημαϊκό Παύλο Μυλωνά για την δημιουργία της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Από το 1992 συνεργάζεται σε διάφορα καλλιτεχνικά έργα δημόσιου χώρου ως σύμβουλος καλλιτεχνών και από το 2012 συμμετέχει σε ομαδικές καλλιτεχνικές εκθέσεις.
Το 2017, στα πλαίσια της ατομικής της έκθεσης "Farewell Kriezotou", εκδόθηκε ο πρώτος κατάλογος με τα εικαστικά της έργα.

Στην έκθεση με τίτλο «Μπικίνι και άλλες θαλασσινές Ιστορίες» παρουσιάζει δύο συναφείς κύκλους έργων της:
(α) Μια σειρά collages που εμπνεύστηκε από ορισμένες περιγραφές του βιβλίου «Η δημοκρατία στην παραλία» του Ηλία Καφάογλου, τα οποία αποτυπώνουν τη σχέση της μοντέρνας αντίληψης του χώρου και της ελληνικής νεωτερικότητας με την έλευση του μπικίνι στις ελληνικές παραλίες και στις κοινωνικές συμπεριφορές γενικότερα, και
(β) την ενότητα «Θαλασσινές ιστορίες», η οποία αποτελείται από επεξεργασμένες φωτογραφίες, που ελήφθησαν από δύτες στο αγκυροβόλιο του Rio de Janeiro.